Radyo Kampüs'te “İŞKUR ve İş Kulüpleri” Konuşuldu


İş Kulübü Lideri Havva Önalan Radyo Kampüs’e  “Kampüste İŞKUR ve İş Kulüpleri” konusuyla Mezun Söyleşileri programına konuk oldu.

Sunucu Beyzanur Doğan’ın sorularını cevaplayan Havva Önalan, Kampüste İŞKUR ve İş Kulüpleri hakkında bilgi verdi. İş Kulübü Lideri Önalan, dünya genelinde çok hızlı ekonomik ve yapısal dönüşüm süreci yaşandığını kaydederek konuşmasında şunlara değindi:

“Bu dönüşüm sürecinin merkezlerinden biri küreselleşmenin ekonomilere yansıttığı olumsuz etkileridir. Küreselleşmenin olumsuz etkilerini azaltmak için işgücü piyasalarının geliştirilmesi ve modernleşmesi gerekmektedir. Teknolojik gelişmeler ve bilgi toplumuna geçiş süreci, üretim biçimlerini ve istihdamı doğrudan etkilemektedir. Bu dönüşüm süreci işgücü piyasasının istediği nitelik ve beceriye sahip olmayanları işsiz bırakmaktadır. Bu sürece ayak uyduramayan ekonomiler de işsizlik, yapısal bir sorun halini almakta ve işsizlerin, işsiz kalma süreleri uzatmaktadır. Küresel rekabet, ekonomik gelişmeler, demografik ve teknolojik değişim gibi çok sayıda faktörün etkisi altında olan işgücü piyasaları hızlı bir dönüşüm süreci geçirmektedir. İstihdamın artırılması ve işsizlikle mücadele, dünyanın öncelikli gündem maddesi olarak varlığını sürdürürken, kırılganlıklarla karşı karşıya olan küresel işgücü piyasalarında risklerin devam ettiği görülmektedir.”

Müreffeh bir toplum haline gelebilmenin ön şartının nitelikli istihdamı artırmaya, işsizliği ve mesleksizliği azaltmaya ve çalışma hayatını geliştirmeye yönelik politikalar izlemekle mümkün olduğunu kaydeden Önalan şöyle devam etti:

“İŞKUR’un temel önceliği, istihdamı artırmak ve işsizlikle mücadele etmektir. Çalışma çağındaki nüfusumuzun mesleki bilgi, beceri ve yetkinliğiyle üretim sürecinde yer alması ve kabiliyetlerine paralel olarak verimliliğinin yükseltilmesi, diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de istihdam politikaları oluştururken dikkate aldığımız en önemli etkenlerden biri olup iş kulüplerinin kurulma amacını içermektedir. İş kulüplerinin temel hedefi ise iş bulma ümidi kırılmış iş arayanları iş bulma konusunda motive etmek ve yöntem desteği vermektir.”

İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili bilgi veren Önalan “İşsizlik Sigortası Fonu, sigortalının prime esas aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanarak %2 işveren, %1 sigortalı kesintileri ve %1 devlet payı ile işsizlik sigortası fonunu oluşturur. İşsizlik maaşının amacı, işgücü piyasasından uzaklaşmadan kişinin işsiz kaldığı süre içerisinde geçici gelir desteği sağlamaktır. Fakat İşgücü piyasasına girmemiş, bu güne kadar sigortası yatmayan kişilere işsizlik ödeneği bağlanmaz. Peki, işsizlik sigortasından kimler yararlanır? En az geriye dönük 3 yılda 600 gün prim günü olan kişiler, işveren tarafından işten çıkarılmış ise işsizlik sigortası fonundan yararlanır. Son 4 ay prim gününde tam yatırılmış olması diğer şartlardan biridir.” dedi.

İŞKUR’un meslek seçimi üzerindeki etkilerinden bahseden Önalan, meslek seçiminin hayatın dönüm noktası olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Meslek seçimi sürecinde öncelikle bireylerin kendilerini tanımaları sağlanır. Arkasından iş dünyası hakkında bilgi edinmesi ile farkındalık oluşturulur. Böylece verilen eğitimlerde kişi kendisi ile örtüşen mesleği bulması sağlanır.”

Hayatın her noktasında zorluk ve engellerin olacağının altını çizen Önalan, engellere takılıp kalmanın engellerin aşmayı sağlamadığını vurguladı. Önalan “Bu engelleri aşma noktasında İŞKUR olarak yanınızda olduğumuzu ve iş kulübü eğitimleri ile size destek olacağımızı belirtmek isterim.”  diyerek açıklamalarına son verdi.