Radyo Kampüs’ten Dünya Çocuk Hakları Günü’ne Özel Yayın
İnönü Üniversitesi Mezun Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Mezun Söyleşileri etkinlikleri kapsamında Radyo Kampüs’te 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne özel yayın gerçekleştirildi. Düzenlenen programın konuğu İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu Malatya Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Avukatı Yonca Nilay Sezgin oldu.
Avukat Nilay Sezgin, çocuk haklarının tarihçesinden evrensel bildirgeye uzanan süreç hakkında bilgiler vererek bu sürecin hukuksal bağlamdaki önemini ayrıntılı şekilde Radyo Kampüs dinleyicileri için anlattı.
Nilay Sezgin, konuşmasına çocuk haklarının ilk uluslararası belgesi olan 1924 Cenevre Çocuk Hakları Beyannamesi sürecini anlatarak başladı. Avukat Sezgin, Birleşmiş Milletler’in 1959’da kabul ettiği Çocuk Hakları Bildirgesi’nin ülkeler arası yaptırım gücünün bulunmadığını belirtti. Ancak bu eksikliğin 1989 yılında yapılan düzenlemeyle giderildiğini ve bildirgenin artık bir sözleşme niteliği kazandığını vurgulayan Sezgin, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin günümüzde 193 ülke tarafından imzalandığını, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) henüz taraf olmadığını ifade etti.
Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi’nin evrenselliğini sorgulayan Sezgin, savaş bölgelerinde yaşayan çocukların haklarının sık sık ihlal edildiğini dile getirdi. Filistin, Suriye ve Ukrayna gibi çatışma bölgelerindeki çocukların yaşadığı zorluklara dikkat çeken Sezgin, şöyle devam etti:
“Dünya çapında evrensel bir bildirge var, ancak Filistinli bir çocuk ile Ukraynalı bir çocuk aynı haklardan eşit derecede yararlanamıyor. Çünkü bazı coğrafyalar maalesef bu hakları uygulamaktan çok uzak. Evrensellik ilkesine rağmen bu çocuklar savaşın mağduru olarak hayatta kalma mücadelesi veriyor.”
Avukat Sezgin’in yanı sıra, dinleyiciler de çocuk haklarına dair farkındalığı arttırmak için sosyal medyada #ÇocukHakları etiketiyle görüşlerini paylaştı.
Program, Radyo Kampüs’ün çocukların haklarına ve gelecekteki önemine ışık tutmaya devam edeceklerini vurgulamasıyla sona erdi.