Radyo Kampüs’te 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Gününe Özel Yayın


Radyo Kampüs'te Sevgi Yılmaz’ın sunduğu “Mezun Söyleşileri” programında “21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü” sebebiyle özel yayın gerçekleştirildi.

Yayına, Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Güllü ile Down Sendromlular Atletizm Takım Antrenörü ve Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TÖSSFED) İl Temsilcisi Mürsel Kurt konuk oldu.

Kendini tanıtarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Mehmet Güllü engellilik durumunu, bireyin bir yetisinin yetersizliği ya da eksikliği sonucunda normal yaşantısını sürdürememe olarak tanımladı. Güllü Down Sendromunun nasıl gerçekleştiği hakkında şunları söyledi:

“Down Sendromu anne karnında kromozom bozukluklarından dolayı meydana gelir. Bildiğiniz gibi bir insanda 23 çift yani toplam 46 kromozom vardır. Down Sendromlu bireylerde ise 21’inci kromozom çiftinde fazladan bir kromozom olması sebebiyle toplam 47 kromozom bulunur.”

“Engelli bireylerin toplumla entegrasyonu açısından spor oldukça önemlidir”

Down Sendromlu bireylerin fiziksel gelişimi açısından sağlıklı insanlara kıyasla metabolizmalarının daha yavaş çalıştığına dikkat çeken Prof. Dr. Güllü, “Down Sendromlu bireylerin aldıkları kalori, onlara kilo olarak geri dönüyor ve obez olma ihtimallerini artırıyor. Özellikle hareketsizlik ile birleşince insülin dirençlerinde farklılaşma, kalp ve şeker hastası olabilme riski oluşturuyor. Bu yüzden fiziksel olarak mutlaka 6 ayda bir doktor kontrolüne gitmeleri ve bir spor uzmanıyla beraber düzenli, planlı bir şekilde haftanın en az 2 veya 3 günü mutlaka egzersiz yapmaları gerekiyor.” dedi.

Güllü, engelli bireylerin toplumla entegrasyonu açısından sporun önemini vurguladı ve sporun arkadaşlık, dostluk bağlarını güçlendirmenin yanı sıra toplumdaki kurallara uyma davranışlarını da geliştirdiğini dile getirdi.

TÖSSFED İl Temsilcisi Mürsel Kurt ise konuşmasında, otizm spektrum bozukluğu olanlar, zihinsel engelli, işitme ve görme engelli ve down sendromlu bireyler için Malatya’da özel eğitim okulları ve meslek okulları olduğunu ifade etti. Mürsel Kurt, Malatya’nın özel eğitim konusunda iyi bir noktaya geldiğini belirtti.

Bazı sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin, spor kulüplerinde özel gereksinimli bireylere destek verdiğinin altını çizen Kurt, Gençlik Spor Bakanlığı ve Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu'nun açmış olduğu kurslara katılarak antrenör olan kişilerin artık Türkiye’nin her ilinde branşlarına göre antrenör olarak görev yaptığını söyledi.

İlk Özel Yürekler Kurs Merkezi Malatya’da

Türkiye'de özel gereksinimli bireylere yönelik olarak bağımsız bir binada, beceri atölyesi tarzında açılan ilk "Özel Yürekler Kurs Merkezi"nin Malatya'da kurulduğunu ifade eden Mürsel Kurt, merkezin Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yeşilyurt Halk Eğitim Merkezi'ne bağlı bir şekilde liseden mezun olmuş özel gereksinimli bireylere yönelik olarak kurulduğunu söyledi.

Türkiye’de ilk olmanın getirdiği sorumlulukla özel gereksinimli bireyler için spor, müzik, resim, el sanatları ve çini alanlarında 7 atölye oluşturulduğunu ifade eden Kurt, eğitmenlerin Yeşilyurt Halk Eğitim Merkezi üzerinden usta öğretici statüsünde alındığını; lisans mezunu, alanında deneyimli, gerekli bilgi ve belgelere sahip eğitmenlerden oluşan bir eğitimci kadrosu oluşturulduğunu söyledi. 

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu İl Temsilcisi Mürsel Kurt, özel gereksinimli bireylerin, Gençlik ve Spor Bakanlığı, belediyeler, spor kulüpleri ve halk eğitim merkezlerinin düzenlediği kurslara, etkinliklere ücretsiz bir şekilde katılabileceklerini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Program, konukların Radyo Kampüs’e hatıra olarak madalya vermesiyle son buldu.