Karaciğer Nakli Enstitüsü Tarihçe
İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, 07/09/2011 tarihli ve 2011/2211 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararıyla İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulmuştur. Yükseköğretim Kurulu Kararı ile Enstitümüze bağlı Karaciğer Nakli Anabilim Dalı, Hemşirelik Anabilim Dalı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı kurulmuştur.
Enstitümüzün temelini oluşturan merkezimizde ilk karaciğer nakli 2002 yılında, ilk canlı vericili karaciğer nakli ise 2005 yılında yapılmıştır. 2008 yılında 153 karaciğer nakli yaparak ivme kazanan merkezimiz, yılda ortalama 250 karaciğer nakli yaparak sürdürülebilirliğini kanıtlamış ve 2011 yılından itibaren Karaciğer Nakli Enstitüsü olarak varlığını sürdürmektedir. Yapılan karaciğer nakilleri ile birlikte, konusunda lisansüstü ve fellow eğitim merkezi, araştırma laboratuvarları ile alanında ileri araştırma merkezi olmuştur.
Karaciğer Nakli Enstitüsü'nün bünyesinde Karaciğer Nakli Cerrahisi doktora programı, Karaciğer Nakli Anesteziyolojisi doktora programı, Transplantasyon İmmünolojisi yüksek lisans programı, Transplantasyon Koordinatörlüğü yüksek lisans programı ve Karaciğer Nakli Hemşireliği yüksek lisans programlarında lisansüstü eğitim–öğretim faaliyetleri devam etmektedir. Enstitümüzde Transmission Elektron Mikroskop Laboratuvarı, Transplantasyon İmmünolojisi Araştırma Laboratuvarı ve Transplantasyon Hepatolojisi Araştırma Laboratuvarında güncel bilimsel araştırmalar yapılmaktadır.
Karaciğer naklinin en önemli problemlerinden biri olan donör ve uyumsuz donör sorununu Enstitümüz, Çapraz Karaciğer Nakli Sistemini uygulayarak donör takası yöntemi ile en aza indirgemiştir. Yapılan çoklu çapraz karaciğer nakilleri ile dünyada öncü olmuş, bu sistemin uygulanması sayesinde bilime ve toplum sağlığına büyük katkıda bulunmuştur. Enstitümüz, 2024 yılı içerisinde yapılan 5’li, 6’lı ve 7’li çapraz karaciğer nakillerinin yapılabilirliği ve sürdürülebilir olduğunu, yetişmiş insan kaynağı, altyapısı ve teçhizatı ile ispatlamıştır.