Mühendislik Fakültesi'nde Yurtdışı Lisansüstü Bursu Konuşuldu
İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde Mezun Koordinatörlüğü tarafından organize edilen, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Arif Aydın ve Biyomedikal Mühendisliği mezunu Rabia Tutuk'un konuşmacı olarak katıldığı Yurtdışı Lisansüstü Bursu (YLSY) konulu söyleşi düzenlendi.
Öğrenciler tarafından yoğun ilgiyle takip edilen söyleşiye Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Ünal Değirmenci ve Doç. Dr. Ömer Faruk Alçin'in yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapma imkânlarından bahsedilen söyleşinin açılış konuşmasını yapan Mezun Koordinatörlüğü Üyesi Arş. Gör. Fırat Orhan Bulucu, mezun koordinatörlüğünün faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Etkinliğin ilk bölümünde söz alan Biyomedikal Mühendisliği Yüksek Lisans mezunu Rabia Tutuk, yakın zamanda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından sağlanan Yurtdışı Lisansüstü Öğrenim Bursu (YLSY) programıyla doktora eğitimi almak üzere yurt dışına gideceğini duyurdu. Rabia Tutuk, YLSY programının amacının ülkenin nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamak ve başarılı öğrencileri yurtdışında burslu olarak yüksek lisans ve doktora yapmaya göndermek olduğunu söyledi.
Sunumunda YLSY bursunun avantajlarına değinen Tutuk, okul ücretlerinin tamamının, laboratuvar ve sarf malzeme giderlerinin, yurtiçi ve yurtdışı ulaşım ücretlerinin, sağlık ve kırtasiye masraflarının MEB tarafından karşılandığını ifade etti. Ayrıca aylık burs ödemesi yapıldığını da sözlerine ekleyen Tutuk, başvuru şartları, yaş sınırı, akademik not ortalaması ve başvuru süreci hakkında detaylı bilgi verdi. Rabia Tutuk, tercih yaparken ülke seçiminin önemine değinerek sözlerini tamamladı.
Etkinliğin ikinci bölümünde konuşan İnönü Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Arif Aydın, yurtdışındaki yüksek lisans ve doktora deneyimlerini öğrencilere aktardı. 2005 yılında Fırat Üniversitesi Bilgisayar Eğitimi Bölümü'nden mezun olduktan sonra Milli Eğitim'de öğretmen olarak görev yaptığını belirten Aydın, akademisyen olmak için dil öğrenmenin ve hedef belirlemenin çok önemli olduğunu vurguladı.
Aydın, MEB'in sağladığı dil eğitimi imkânlarından bahsederek, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yüksek lisans ve doktora süreci boyunca karşılaştığı zorlukları ve edindiği tecrübeleri aktardı. Yurtdışında öğrenim görmenin sadece akademik değil, aynı zamanda kişisel gelişim açısından da büyük katkıları olduğunu dile getiren Aydın, öğrencilere planlı ve programlı olmanın, kültürel farklılıklara uyum sağlamanın ve bulundukları ülkenin değerlerine saygı göstermenin öneminden bahsetti. Ayrıca, yurtdışında karşılaşılabilecek maddi ve manevi zorluklara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Program öğrencilerden gelen soruların cevaplanmasıyla son buldu.